De ideale camera

De ideale camera, bestaat die eigenlijk. Waarschijnlijk niet, maar laten we eens kijken waar een ideale camera nou eigenlijk aan moet voldoen.

1: Hoe ligt de camera in de hand. Je kunt helaas nooit zeggen dat er wat dat betreft een beste camera is. Dat hangt helemaal van jezelf af en de grootte van je handen. Behalve dat ie fijn aan moet voelen wanneer je hem voor je oog hebt moeten de knoppen ook een beetje onder handbereik liggen, zodat je blindelings wijzigingen toe kunt passen.

2: Hoeveel lawaai maakt de camera? Op het eerste gezicht zou je zeggen: Maakt het wat uit? Wanneer je veel fotografeert maakt het soms wel degelijk uit. Denk bijvoorbeeld aan straatfotografie of fotografie van wilde dieren. Je wilt niet dat mensen of dieren worden afgeschrokken van jou camera. Wanneer je analoog fotografeert is het verleidelijk om er een motordrive of winder onder te plaatsen. Dat is zeker makkelijk, maar die dingen maken over het algemeen een takkeherrie. Handmatig transport is in veel gevallen dan stukken beter, Luister ook even naar het geluid van het afdrukken: het sluitergeluid. Daar zitten ook enorme verschillen in. Ik ben zelf een liefhebber van Ricoh camera’s, maar de oude series maken veel ontspangeluid. Niet belangrijk bij studiofotografie of planten, maar voor wildfotografie kan ik die Ricoh’s maar beter niet gebruiken. Mijn Olympus OM-1 doet het vele malen stiller!

OLYMPUS OM-1

3: Hoe helder is de zoeker? kijk eens door de zoeker van verschillende merken camera’s en zet daar een objectief op van de zelfde lichtsterkte. kijk welke het helderst is. Geloof me, er zijn behoorlijke verschillen! Olympus en Pentax doen het in dat opzicht goed als het gaat om de modellen uit de jaren ’70 en ’80. Een heldere zoeker is van belang wanneer je een iets minder lichtsterk objectief gaat gebruiken: lange telelenzen of stevige zoomlenzen. Die zijn niet lichtsterk in de meeste gevallen en maken het beeld nog donkerder, waardoor het veel moeilijker scherpstellen wordt.

4: Scherpstellen is een van de belangrijkste bezigheden tijdens het fotograferen. het objectief dat je gebruikt maakt dat een zoekerbeeld soms donkerder wordt. Het microprisma en de instelwig die meestal op de standaard matglazen zit slaan dan dicht. Het zou mooi zijn wanneer je de matglazen kunt verwisselen. De professionele camera’s van weleer konden dat. Mijn Olympus OM-1 en OM-2 zijn hiervan voorzien, maar ook mijn Nikon FE en FM. Erg prettig. Je denkt dat het niet zo belangrijk is, totdat je er tegen aan loopt.

Nikon FM

6: Betrouwbare lichtmeting. Elk merk doet het op z’n eigen manier. Belangrijk voor een betrouwbare meting is dat er door de lens wordt gemeten. Dat geeft de meeste kans op goede resultaten. Vrijwel alle camera’s uit de jaren ’70 en ’80 waren voorzien van lichtmeting door de lens. De lichtmeting van de Olympus OM-2 is superieur aan alle camera’s uit die periode, wanneer hij tenminste nog goed werkt. Elke lichtmeter kan namelijk ontregeld raken. Dat is lastig te herstellen. Controleer de meter dus altijd door een referentiecamera mee te nemen.

7: Zichtbaarheid van de lichtmeter. Daar vind je grote verschillen, Sommige lichtmeters zijn in schemerlicht niet meer af te lezen. Persoonlijk vind ik aanduiding met rode LED’s het meest ideaal. Nog mooier is dat het sluitersnelheid als getal rood oplicht in de zoeker. Zo niet bij mijn Olympus OM-1 en OM-2. Ook niet bij mijn Nikon FE. De Nikon FM heeft gekleurde LEDs: Rood (foutieve belichting) en Groen (OK). Werkt erg prettig. Nog prettiger zijn de Nikon F301 camera’s (instapcamera’s zegt men) waar de getallen met rode verlichting oplichten. Dit is onder alle omstandigheden goed af te lezen.

8: beschikbaarheid van accesoires. Niet onbelangrijk, zeker niet bij oude camera’s. Nieuw kun je namelijk niets meer krijgen. De grote merken van toen doen het dan ook het best. Olympus, Canon, Nikon, Pentax en in iets mindere mate Minolta. Van deze merken is echt nog van alles te krijgen. Soms moet je even zoeken, maar voor dat je het weet heb je een mooi opgetuigd systeem.

Nogmaals dus de vraag: Bestaat de ideale camera? Nee. Orienteer je goed en hou de camera’s vooral vast en geef de zoeker en bediening alle aandacht.

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons