Olympus OM-2

Op de Photokina van 1974 presenteerde Olympus haar Olympus OM-2. Dit was de tweede analoge spiegelreflex camera uit de professionele “OM”-serie. Het publiek was verwonderd dat Olympus een automatische camera had weten onder te brengen in de (zeker voor die tijd) zeer compacte behuizing van de OM-1. De OM-2 had exact dezelfde afmetingen en modellering als de OM-1. De gewichtstoename was slechts 22 gram.

Ten opzichte van de OM-1 vertoonde het uiterlijk maar enkele geringe verschillen: het wiel voor de instelling van de filmgevoeligheid werd door toevoeging van een instelbare overkapping nu ook gebruikt voor de belichtingscorrectie, het flitsschoentje had een extra contactpunt er bij gekregen en aan de hoofdschakelaar was de stand “Auto” toegevoegd.

De OM-2 was voor die tijd een vrij eigenzinnige spiegelreflexcamera. De OM-2 was en een halfautomaat met diafragmavoorkeuze en een continue sluitertijdenregeling van 1/1000 – 60 sec., wat ten opzichte van de toenmalige concurrentie een zeer lange maximale sluitertijd was. Maar het meest opvallende was de ‘TTL Direct OTF’ (Through The Lens Direct Of The Film) lichtmeting, destijds prestatie van formaat van het OM ontwikkelteam.

TTL (flits)meting is al tientallen jaren gemeengoed bij de hedendaagse digitale camera’s. Maar een meting direct vanaf het aan het licht blootgestelde filmvlak, was toen revolutionair. Pas rond het jaar 2000 wordt vergelijkbare technologie aangetroffen bij de andere topmerken. Dat neemt niet weg dat het ‘TTL Direct OTF’ systeem van de OM-2 tot op vandaag de dag nog steeds ongeëvenaard is voor consumenten camera’s.

Belangrijkste verschil tussen de OM-1 en OM-2 is de elektronica. Waar de OM-1 handmatig wordt bediend en de sluiter mechanisch is, is de sluiter bij de OM-2 elektronisch. Aan de ene kant een voordeel, aan de andere kant ben je volledig afhankelijk van batterijen. Zonder deze zal hij het niet doen. De electronica zorgt ervoor dat de sluiterijd automatisch bij het diafragma wordt aangepast (diafragmavoorkeuze) en dat maakt de bediening een stuk vlotter in vergelijking met de OM-1.

De punten waar je op moet letten bij aankoop zijn hetzelfde als de OM-1

Ook met deze camera maak ik meestal gebruik van de 50mm 1.8 lens. Een meer dan prima objectief waar je een hoop lol aan kunt beleven!

Hierbij enkele voorbeelden van opnamen met de Olympus OM-2:
Harlingen

Harlingen - kaaswinkel

Een gedachte over “Olympus OM-2”

  1. Mooi en bruikbaar review. Overweeg een OM 2 SP en de aandachtspunten wat betreft de sluiter zijn wel belangrijk.
    De andere optie voor mij is de Canon AE1 Program.
    Ken de AE1 van vroeger en vond destijds sluitertijd voorkeuze wel prettig werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons