Ricoh XR-P

Ricoh XR-P, een mooie camera om te zien, maar niet in alle omstandigheden even praktisch

Eén van de laatst geproduceerde analoge spiegelreflexcamera’s van Ricoh. Dit is, net als bij veel merken, weer een door Cosina geproduceerd toestel. Daarmee wil ik niet zeggen dat het een slechte camera is. Integendeel zou ik haast zeggen. Toch kan ik wel een paar puntjes opnoemen, maar eerst maar eens even kijken wat deze camera in petto heeft voor ons:

Diafragmavoorkeuze: Ja
Sluitertijdvoorkeuze: Nee
Programma: Ja, Gemiddeld, Sport en Scherptediepte
Sluitertijden handmatig: 16sec – 1/2000sec
Memorylock: Ja
X-flash aansluiting: Ja
Alarmsignalen: Ja, geluidssignaal. Uit te schakelen
Flashready aanduiding: Ja, met dedicated flitser
Scherptedieptecontrole: Nee
Zelfontspanner: ja, 10sec
Intervalmogelijkheid: Ja, 2, 15 en 60 sec.
Aanduiding belichting zoeker: Meerkleurig LED
Aan/uit knop: d.m.v. transporthendel
Lensvatting: K-bajonet
Knop meervoudige opnamen: Ja
Winderaansluiting: Ja
ISO:12-3200
Scherpstelling: handmatig
Scherpstelling zoeker: split en microprisma
Flitssynchronisatie: 1/125 of lager
Verwisselbaar matglas: Nee
Onder- + overbelichting: +- 2 stops
Optie: databack

Kortom, een overdaad aan mogelijkheden. Ergonomisch zit deze camera ook prima in elkaar (op één punt na, maar daarover straks meer). Alle knoppen zijn blindelings te vinden en te bedienen.

Ook in de zoeker kun je heel veel informatie terugvinden, maar dan kom ik meteen op de aanmerkingen die ik op deze camera heb. In het donker is het meervoudig LED niet af te lezen. Door op een knop bij de lensaansluiting te drukken gaat er een lichtje aan en wordt de belichtingsmeter zichtbaar. Daar is helemaal niks mis mee. maar er is wat mij betreft een enorme ontwerpfout hier gemaakt. Deze knop dient tevens als memorylock. Je schakelt dus voortdurend memorylock aan en uit wanneer je de verlichting nodig hebt. Absoluut knullig en onwenselijk en wat mij betreft maakt het deze camera gelijk waardeloos. 
Daarbij komt ook nog dat alle aanwijzingen in de zoeker klein en onduidelijk zijn. Nee, zo moet het niet.

Wanneer je de ontwerpfout niet echt hinderlijk vindt, dan heb je echter een prachtige camera. Solide, goede automatiek en belichting en veel mogelijkheden. Kortom, het is een camera die voor de één geweldig is, maar voor de anderen absoluut niet goed genoeg. Ik hoor bij de laatste groep. Maar eerlijk is eerlijk, je kunt er wel erg fraaie foto’s mee maken……………………

Voorbeeldfoto’s:

Blauwe reiger

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons