Belichtingsprobleem Olympus OM-1

29 april 2017

Ik heb inmiddels een aantal Olympus OM-1 camera’s en 2 daarvan hebben hetzelfde probleem: de belichtingsmeter doet het niet. Het lijkt er op dat hij bij erg lage snelheden wel iets doet, maar dat is niks anders dan een mechanische overbrenging naar de lichtmeter.

Het blijkt dat in veel gevallen de soldering aan het batterijcompartiment de boosdoener is: of het is gecorrodeerd of het is los. Er zit niks anders op dan dit opnieuw te solderen. 

Een waarschuwing: wanneer je het materiaal er niet voor hebt, begin er dan ook niet aan. Het is een betrekkelijk makkelijke ingreep, maar je hebt geen stroomdraadlengte over: het is allemaal precies genoeg. Verpruts je het, dan verpruts je mogelijkerwijs je camera. Laat het iemand doen die dit vaker heeft gedaan.

©F. Lautenbag
©F. Lautenbag
©F. Lautenbag

 

 

2 gedachten over “Belichtingsprobleem Olympus OM-1”

  1. Net vandaag een om2 gekocht in Doesburg voor heel weinig. Was defeckt. Dat wist de verkoper niet. Nu blijkt na het oplossen van wat probleempjes alleen de wijzer van de lichtmeter niet uit de slaan of de meten. Display van manual en automaat is wel zichtbaar en camera werkt goed met hand voor het objectief mbt sluitertijden. Is dit makkelijk zelf te doen?

    1. Helaas. De belichtingsmeter is een zwak punt. Ik heb er zelf een paar, waarvan eentje ook een niet werkende belichtingsmeter heeft. Dit is erg lastig zelf te repareren, tenzij je weet wat je doet. Ik heb me er niet aan durven wagen. Ik zou zeggen, toch op zoek naar een vervangend exemplaar, want reparatie valt in de meeste gevallen veel duurder uit.
      Controleer in het batterijcompartiment of daar oxidatie plaats heeft gevonden. Wanneer dat het geval is dan zit daar het probleem en is het wel relatief eenvoudig te verhelpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons