Spiegel repareren

Ik kreeg een mooie Contax 139 binnen, maar ik wist dat er iets met de spiegel was. Het bleek dat de spiegel naar beneden gezakt was. Misschien was er al een keer mee om geprutst, maar gelukkig was de spiegelhouder nog in goede staat.

Een scherp, dun mesje tussen spiegel en spiegelhouder geplaatst en voorzichtig alles losgesneden. Vervolgens alle lijmresten verwijderd met datzelfde scherpe mesje. Dat moet voorzichtig gebeuren, want het is kwetsbaar materiaal. Neem even de tijd er voor en laat het niet in het spiegelhuis vallen. Dan komt het vroeg of laat tussen de sluiterlamellen en heb je een ander probleem.

Dan plak je met dun dubbelzijdig tape de spiegel weer vast. Het enige wat er nu nog fout kan gaan is dat de afstanden niet meer goed zijn. Controleer het met verschillende lenzen. Wees kritisch, want met name met telelenzen zit je er dan vaak naast. Het lijkt alsof je goed scherpgesteld hebt, maar de foto’s zijn wazig.

Wanneer de scherpstelling er behoorlijk naast zit kun je dat eenvoudig controleren door op oneindig scherp te stellen. Wanneer je dan nog veel scherpstelruimte over hebt, moet de boel weer los en maak je het dubbelzijdig tape iets dikker door en nog één of twee laagjes bovenop te zetten. Daarna check je de afstanden weer, net zolang totdat het goed is. Veel succes!

Spiegel losgesneden van de houder
Lijmresten op de spiegelhouder verwijderen
Gerepareerd met dubbelzijdig tape

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons