Gaat handmatig belichten sneller?

1 mei 2017

Misschien is het een beetje provocerend, maar toch zit er wel een kern van waarheid in. Ik neem even aan dat de weers- en lichtomstandigheden op een bepaald moment relatief stabiel zijn en probeer het maar eens uit:

Zet de camera op handmatige belichting en richt de camera op een neutraal stuk, niet te donker en niet te licht. In het onderstaande voorbeeld heb ik dat gedaan op de vloer (parket). (1/60sec en diafragma 3.5)

Wanneer je de belichtingsmeter juist hebt ingesteld geldt overal in mijn geval in de kamer dat ik gebruik kan maken van de zelfde instellingen.

Dit is wellicht een nog veiliger manier van belichten dan alles op automatisch. Waarom? Een lichtmeter probeert alles terug te brengen naar een bepaalde grijswaarde, maakt niet uit of je digitaal of analoog werkt. Stel, je wil belichten op een grotendeels zwart onderwerp, dan wil de lichtmeter het belichten als grijs. Maar het is geen grijs, het is zwart en moet ook als zodanig op de foto komen. Veiliger is dus om de belichten op een grijs gebied en dan de lichtmeter in te stellen en vervolgens het zwarte onderwerp te schieten. Dat geld dus ook voor lichte onderwerpen.

Kijk hieronder maar eens. Alles is gefotografeerd met dezelfde sluitertijd en hetzelfde diafragma ( 1/60sec en diafragma 3.5) omdat de lichtomstandigheden hetzelfde bleven. Probeer het eens want je zult het belichten beter leren begrijpen en foto’s zullen mooier worden belicht wanneer je begrijpt waar je mee bezig bent! Buiten kun je het proberen op gras of tegels, mooie neutrale objecten.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons