Review Olympus OM-10

1 mei 2017

De Olympus OM-10 is een camera die wereldwijd erg veel verkocht is geweest, maar ook altijd een beetje ondergewaardeerd. En ik moet zeggen dat ik aan dat laatste mee doe. Ik pak ook makkelijker mijn OM-2 of OM-1. Ik kan ook moeilijk zeggen waar dat van komt. Misschien omdat het niet die professionele uitstraling heeft of omdat het ontwerp ook duidelijk minder fraai is. Maar ja, dat is een kwestie van smaak en zegt niks over de kwaliteit.

Olympus OM-10 (©F.lautenbag)

En laten we eerlijk wezen, het draait toch allemaal om de foto’s die er uit komen rollen. De technische specificaties spelen daar maar een kleine rol in. Maar goed, laten we de specs eens even bekijken:

Diafragmavoorkeuze: Ja
Sluitertijdvoorkeuze: Nee
Programma: Nee
Sluitertijden handmatig: 1sec – 1/1000sec (met optionele adapter)
Memorylock: Nee
X-flash aansluiting: Ja
Scherptedieptecontrole: Nee
Zelfontspanner: ja, 10sec
Aanduiding belichting zoeker: LED
Aan/uit knop: knop bij terugwikkelslinger
Lensvatting: OM-bajonet
Knop meervoudige opnamen: Nee
Winderaansluiting: Ja
ISO:25-1600
Scherpstelling: handmatig
Scherpstelling zoeker: split en microprisma
Flitssynchronisatie: 1/90 of lager
Verwisselbaar matglas: Nee

In feite heb je alles wat je nodig hebt als amateur. Wellicht eist de professional iets meer, maar de camera heeft alles in huis om perfecte opnamen te maken. 

Soms lees je in bepaalde reviews dat deze camera een harde klap laat horen wanneer je afdrukt. Het klopt in die zin, als je het vergelijkt met OM-1 of OM-2 dan is dat een harder geluid, maar voor mijn gevoel zeker geen harde klap. Overdreven dus in mijn optiek. Wel voel je de klap met afdrukken iets beter dan met zijn professionele broertjes, maar niet echt iets om je zorgen over te maken.

Qua lay-out en bediening is het met deze camera goed gesteld. Hij werkt erg prettige en alles zit logisch geordend en prima te bedienen. Waar ik aanmerkingen op heb is de knop om de verschillende sluiterwerkingen te bedienen: B-Auto-Manual. Dat is moeizaam te verstellen en zit op een onhandige plek. Gelukkig heb je die knop niet vaak nodig.

De Olympus OM-10 is dus een prima camera waarmee werkelijk uitstekende foto’s te maken zijn! Kijk maar:

©F. Lautenbag
©F. Lautenbag
©F. Lautenbag

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons