Cosina CT-3

9 oktober 2016 10:16

Zo nu en dan kom je van die aardige camera’s tegen. Niet bijzonder, maar wel leuk. Eén van die camera’s was voor mij de Cosina CT-3. Een volautomatische camera en dus afhankelijk van batterijen. Cosina is een vrij onopvallend merk, maar vergis je niet. Ze hebben camera’s gebouwd voor alle grote wereldmerken. Het betreft dan wel vaak de instapmodellen van die merken, maar toch……..

Cosina CT-3
Cosina CT-3

Laat ik vooropstellen dat deze camera geen topcamera is. Maar dat hoeft ook niet wanneer je gewoon foto’s wilt maken. De bouwkwaliteit is namelijk niet zo goed als de bekende series van Nikon (FE, FM), Olympus (OM1 en OM2) of Pentax (MX of ME). Het gebruik van voornamelijk kunststof is daar debet aan, maar direct wil ik er aan toevoegen dat het bepaald geen goedkoop voelend apparaat is. Het is ook geen topcamera als het gaat om mogelijkheden.

Qua mogelijkheden kun je hem helemaal vergelijken met de Nikon EM. Automatisch en maar één mogelijkheid voor tegenlichtcorrectie: een knop om 2 stops over te belichten (het blauwe knopje bij de Nikon EM).

De camara heeft dan ook geen handmatig in te stellen ssluitertijden. Er is een X-stand voor de flitssynchronisatie en dat is tegelijkertijd een mechanische sluiterijd van 1/90. Ook kun je met de B nog tijdopnamen maken.

De zoeker is redelijk helder, laten we zeggen: van gemiddelde kwaliteit, maar waar het heel goed scherpstellen is . Heerlijk vind ik de lichtmeting: zowel bij daglicht als bij nacht goed afleesbaar door een LED-lampje dat naast de sluitertijden in het scherm oplicht.

Dat is dan eigenlijk ook alles wat je moet hebben om fatsoenlijke foto’s te kunnen maken. En dat doet ie.  Eén van de redenen om deze camera te overwegen is het feit dat dit toestel gebruik maakt van de Pentax bajonet. Toendertijd (na de oude P-draad) de meest gebruikte lensvatting en dus zijn er duizenden objectieven voor verkrijgbaar. Kortom, een heel leuk camera die ook nog eens zéér goedkoop via Marktplaats te krijgen is. Veel plezier met deze ongecompliceerde camera!

Roeibootje Eernewoude
Cosina CT-3: keurige belichting op de belichtingsautomaat. Geen correcties aangebracht
Eernewoude
Bij ideale licht omstandigheden werkt de belichtingsautomaat van de Cosina CT-3 uiteraard ook perfect

2 gedachten over “Cosina CT-3”

  1. Je vergelijkt de camera met de Nikon EM. Nog beter kan je hem vergelijken met de Nikon FM10. Die is hetzelfde als de Cosina CT-1 (behalve de bajonet natuurlijk). Of de Petri GX-1, ook hetzelfde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons