Minolta 5000 AF

Op een goede dag dit jaar kwam een aardige collega bij me met de vraag of ik ook een Minolta camera wilde hebben. Mijn eerste vraag was: hoeveel moet ie gaan kosten. Nou, helemaal niks. Kijk, dan heb je mijn aandacht en natuurlijk wilde ik die camera wel hebben. Vroeger heb ik een Minolta 5xi gehad. Een prachtige camera, ook met autofocus, maar met één heel groot nadeel: de verschrikkelijk dure batterijen. Daar betaalde ik 30 gulden voor een batterij. Niet echt leuk meer. Ik was benieuwd hoe dat met deze camera zou zijn. Nou, ik kan je zeggen, dat is 500% beter: gewone penlights. Dat is alvast een leuk begin!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Minolta 5000 AF

Een nadeel van deze camera is het design. Dat is typisch eind jaren 80: hoekig, vierkant, zeg maar gewoon lelijk. Nou moet ik er bij zeggen dat dat op de foto’s nog erger naar voren komt dan in het echt. Wanneer je hem in het echt hebt is het best een leuke camera. Het was zelfs een leuke complete set met een 70-210, 35-70 lens en een bijbehorende flitser.

Snel er een rolletje in gedaan en aan het fotograferen geslagen. Er zitten enkele eigenaardigheden aan deze camera, maar dat mag je van een instapmodel, zoals het toen was bedoeld, ook wel verwachten.

  1. Er zit een handmatige bediening op, maar die is erg lastig in te stellen. Daarvoor moeten er voor het diafragma 2 knopjes op de bovenkant worden gebruikt en voor de sluitertijd 2 dezelfde knoppen op de zijkant.  Eerlijk gezegd is dat een gepruts
  2. Dan ga je de camera in de automatische stand gebruiken. Helemaal prima, maar dat is een P oftewel Program stand. Dan kun je helemaal niks meer instellen, nou ja, een knop voor tegenlichtcorrectie, die maar één stand kent. Tja, dat is mijn bedoeling ook niet. Kortom: een beperkte camera voor de gevorderde gebruiker.
  3. De ergonomie is met die knopjes ver te zoeken.

Zitten er dan geen positieve kanten aan deze camera? Jazeker wel.

In de P stand doet ie z’n werk keurig. Belichting gaat in de meeste gevallen perfect. Voor onbezorgd snel foto’s maken is ie prima!

De automatische verlichting in donkere situaties van het LCD scherm doet het ook perfect. Ik ken daar echt andere voorbeelden van . Daar kom ik bij reviews van andere camera’s nog wel eens op terug.

De autofocus was voor die tijd snel. Bij mooi weer is die ook nu nog heel adequaat.

Het zoekerbeeld is mooi helder.

De hele set, camera, 2 objectieven en flitser levert keurig nette en scherpe foto’s af.

Kortom:  Het is een camera die perfect geschikt is om altijd in de auto te hebben liggen. En dat is bij mij dan ook het geval. Een camera die je pakt voor no-nonsense fotografie en daar mooie resultaten laat zien. Wil je dan toch verder, dan kun je de Minolta 7000 overwegen. Dat is dan weer wel een zéér bruikbare camera.

Richtprijs: 50 euro voor een dergelijke set en nee, ik doe hem NIET weg 🙂

Hieronder enkele foto’s:

Provinciale weg afgesloten en voor een keer mocht je er als fietser op fietsen
Zelfs in tegenlicht gaat de camera nog redelijk goed om met de belichting. Zelf geen correctie toegepast
Bij nog ernstiger tegenlicht heb ik de bijbehorende flitser gepakt en mee laten flitsen! Dit resultaat is voorwaar niet slecht. Je ziet op de pot de flits wel, maar voor de rest: keurig resultaat!

2 gedachten over “Minolta 5000 AF”

  1. Dag,
    Ik ben recent in het bezit gekomen van deze camera, ik heb gezien dat er een ring op zit met een “Macro” schuifje maar kan nergens in de handleiding vinden hoe dit zou moeten werken. Heeft u toevallig enig idee hoe dit werkt?
    Met vriendelijke groet, Marijke

  2. U kunt hier mee semi macro opnamen maken., dus dichterbij komen en scherpstellen. Let wel, het is geen echt macro, maar voor incidenteel gebruik kun je eens wat dichterbij komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons