Nikon F301

22 augustus 2016 01:28

Tja, wie heeft er ooit van deze camera gehoord? ik denk heel weinig mensen. Waarschijnlijk komt dat omdat de F401, F501, F601 en F801 (waar is de 701?) allemaal autofocus hadden. Het begin van een nieuw tijdperk. De F301 was nog gewoon een manual focus camera.

De Nikon F301, een ondergewaardeerd werkpaard
De Nikon F301, een ondergewaardeerd werkpaard

Eigenlijk was hij de opvolger van de FG en met de afgeschuinde hoek leek hij erg veel op de FG20. Strikt genomen is de F301 een instapmodel camera die helemaal afhankelijk is van batterijen. Gelukkig zijn dat de algemeen verkrijgbare AAA penlight batterijen. Je kunt hem dus rustig meenemen naar Bangladesh, want batterijen voor deze camera zijn overal verkrijgbaar!

Dat is alvast een eerste pluspunt. Is het dan een inferieure camera omdat het een instapmodel betreft? Zeker niet! Even onder ons: ik heb 4 van deze camera’s. Wil je weten waarom? Hij werkt zo verschrikkelijk prettig! Ja, hij is simpel, maar hij doet wat hij moet doen in de meest moeilijke omstandigheden. Dat is wat we van een camera verwachten

Wat maakt hem dan zo goed? Wel, alles zit op de juiste plek en laat zich super simpel bedienen. Hij is bedoeld om automatisch de foto’s te belichten. Daar is niks mis mee, wanneer je maar kunt corrigeren wanneer je wilt. Ook dat is mogelijk met de AEL knop aan de voorzijde, gecombineerd met de zelfontspanner. Heel fijn.

Ook kun je de belichting beïnvloeden door maximaal 2 stops onder- of over te belichten. Dan heb je dus alles wat je nodig hebt.

De zoeker is redelijk helder en stelt makkelijk scherp. Het matglas is niet verwisselbaar, maar dat mag je van een instapmodel ook niet verwachten. De uitlezing is perfect: met een led wordt de sluitertijd aangegeven: dag en nacht goed te zien. Kan dus niet beter.

En weet je wat het leukste is van deze camera? Ze gaan voor spotprijzen weg. Soms zie je er al eentje voor 15 euro. Gauw doen zo ik zeggen!!!!

Oh ja, de foto’s die je er mee kunt maken zijn perfect, kijk maar even:

Mooi toch?
Mooi toch?
Achter de zeedijk
Achter de zeedijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons