Nikon FE

Ken Rockwell, een bekende reviewer, zegt over deze camera: ‘Don’t get one; get two!’
En zo denk ik er ook over. Lang geleden, toen ik ongeveer een jaar of 20 was, had ik best een bak geld verdiend met vakantiewerk. Ik had een Ricoh XR-1 en wilde een professionele camera. Dat werd de Nikon FE. Ik heb er járen plezier van gehad. Ik vond het een geweldige camera. Toen ik een jaar geleden weer een FE kocht had ik datzelfde gevoel. Maar er was een maar………. de helderheid van de zoeker viel me tegen. Dat doet Olympus veel beter. Waarschijnlijk is het ook beter dan de meeste digitale spiegelreflexen, maar het was het eerste dat me op viel.

Nikon FE

Maar wanneer je de camera oppakt voel je de degelijkheid. Wanneer je door de zoeker kijkt zie je de groene naald met de volgnaald die je op elkaar plaats en de belichting is correct (wanneer je dat handmatig doet).

Automatisch is ook mogelijk: diafragmavoorkeuze. Werkt reuze makkelijk en je hebt echt geen excuus om slecht belichte opnamen te hebben. De lichtmeting is geweldig.

Maar ook bij deze Nikon wil de elektronica het nog wel eens af laten weten en reparaties zijn lastig uit te laten voeren, want Nikon doet het zelf niet meer. Maar dat is met de meeste analoge camera’s zo…….
Wanneer je een icoon van een camera wilt, koop dan deze FE, maar controleer wel even of de lichtmeting nog correct is. De mijne doet het fantastisch en dan krijg je dit soort foto’s:

Hek

Gieter

2 gedachten over “Nikon FE”

  1. Je kan natuurlijk ook een losse lichtmeter kopen, werkt ook als de belichtingsmeter in de camera het niet meer doet.

    1. Zeker weten Erica, maar het is zo jammer dat je dan weer iets extra’s mee moet nemen terwijl er een uitstekende lichtmeter in zit. Maar licht meten met een mooi losse lichtmeter is altijd prachtig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons