Pentax P30T

6 augustus 2016

De Pentax P30T is een camera van de nieuwere generatie: de 80-er jaren. Aan de styling is dat ook te zien: recht en hoekig. Toch is het niet per definitie een lelijke camera.

Pentax P30T

In de 80-er jaren deed de electronica zijn intrede in de camera’s en veel camera’s profiteerden daarvan: meer automatiek en dus sneller kunnen werken. Deze Pentax is daarop geen uitzondering.

het was een instapmodel camera, maar in gebruik merk je daar niks van! Stevig en voelt robuust aan. De plastic body kraakt en piept ook niet wanneer je er op drukt. Gewoon een fijne camera om in de hand te hebben

Je kunt de camera op 2 manieren gebruiken: manual en automatisch. In de manual stand kies je een diafragma. Dan staan er 2 sluitertijden in beeld: eentje knippert, de ander brandt continu. De knipperende tijd is de tijd die je moet gebruiken, de continu barandende tijd is de tijd die je gekozen hebt. Kies de juist sluitertijd met de knop bovenop de camera en je houdt maar één tijd in je zoekerbeeld over. Héél erg gebruikersvriendelijk. Veel beter dan de pijltjes die bij sommige camera’s naar boven of beneden wijzen. Top!

De tweede manier is de automatische stand. Daar hebben we wel te maken met een beperking: we hebben geen over- of onderbelichtingsmogelijkheid. Gelukkig hebben we wél een ‘exposure-lock’. En dat is misschien nog wel prettiger om te gebruiken.

De exposure-lock gebruik je in bijvoorbeeld tegenlichtsituaties. Je krijgt dan snel te maken met silhouetten. In het geval van deze Pentax richt je even op een grijs vlak (tegels bijvoorbeeld), je drukt op de exposure-lock en gaat weer terug naar het onderwerp en je drukt af. De camera houdt de belichting op het grijze vlak vast en zal goed belichten. Gelukkig is de lichtmeter heel erg goed en heb ik weinig hoeven corrigeren.

Tot slot wil ik de zoekerinformatie nog even vermelden. Bij heel veel camera’s heb je last van onleesbare informatie wanneer het donker of licht is. Bij deze camera is het altijd goed leesbaar: de sluitertijden worden als verlichte tijden doorgegeven in de zoeker. Petje af voor Pentax.

Natuurlijk zijn er zaken die minder zijn aan deze camera. Ik kan er echter maar eentje bedenken: je kunt er geen winder of motordrive op aansluiten. Voor de rest is het een prachtige camera! Voorbeelden van opnamen staan hieronder:

Pentax P30T met Ilford FP4+ film (© F. Lautenbag)
Pentax P30T met Ilford FP4+ film (© F. Lautenbag)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons