Review Olympus AF-10

5 mei 2017

De Olympus AF-10: op internet genoemd als een crappy camera. En dat is ook wel een beetje zo. Goedkoop plastic geval, maar nog wel met een zekere mate van autofocus. Je krijgt niet echt een bevestiging dat ie gelockt is, maar het werkt best redelijk. De lens is niet erg lichtsterk, dus bij mooi weer fotograferen is eigenlijk verplicht!

Wanneer je de camera geladen hebt met film en batterijen, dan voelt ie ook best nog wel solide aan. Er zit zelfs nog een flits op, zodat je kunt flitsen wanneer dat nodig is. Daar zit echter niet zoveel intelligentie achter: het is een flits en dat is het. Het beroerde is dat je niet zelf kunt bepalen wanneer je wilt flitsen.

De camera levert ook nog DX-codering, dus de ISO wordt automatisch ingesteld. Neem echter wel de gangbare ISO waarden (100, 200 en 400), want aan de pinnetjes te zien levert hij maar 3 ISO-waarden. Daar valt best mee te leven, maar je moet er wel even op bedacht zijn. Er is geen mogelijkheid om de ISO-waarde handmatig in te stellen.

De camera heeft 3 knoppen: een ontspanknop, een selftimer (die zit er dan wel weer op) en eentje om het filmcompartiment te openen. Dat is alles. Gaan we dan kijken naar de dingen die echt van belang zijn moeten we ook naar de foto’s gaan kijken. Hoe zien die er uit en zijn ze een beetje goed belicht? En levert het objectiefje een beetje fatsoenlijke scherpte? De foto’s moeten uitsluitsel geven.

Hieronder de foto’s:

Camera: Olympus AF10
Film: Fuji Superia 100

Scherpstallen gaat prima met deze camera. Kleuren zijn mooi en scherpte is uitstekend. Voor een simpele camera erg mooi!
Ook in tegenlicht gaat het best wel goed. Probeer het volle tegenlicht echter te vermijden. Waar ik bij deze camera wel last van had zijn vingers voor de lens. Het gaat ongemerkt, hou er dus rekening mee. Zie ook hier weer de scherpte!
Ook wanneer je iets gecompliceerder wilt scherpstellen, dan lukt dat. Hier op het touw scherp gesteld.
Ook hier weer de scherpte, maar let ook even op de kleuren. Keurig. Best wel een leuke camera, zeker wanneer je hem voor een paar euro te pakken kunt krijgen. Geen top, niet veel mogelijkheden, maar doet wat het moet doen: goede foto’s maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons