Review Olympus IS3000

OLYMPUS IS3000. Absoluut de fijnste analoge bridgecamera ooit gemaakt

Ik weet eigenlijk met deze camera niet zo goed waar ik mee moet beginnen; met het negatieve of met het positieve. Misschien is het het best om maar met het negatieve te starten. Dan hebben we dat maar gehad. Daar kan ik relatief kort over zijn. Er zijn voor mijn gevoel maar 2 negatieve punten:

  1. De camera heeft een apart, maar weinig aansprekend uiterlijk en is opgebouwd uit een plastic omhulsel.
  2. De die-hard analoog fotografen vinden dit type camera helemaal niks. Toen ik op een analoog fotoforum niet onder stoelen of banken stak dat ik dit een prachtige camera vond om mee op reis te nemen werd ik min of meer uitgelachen. Veel mensen namen zich daar zo serieus dat het purisme het hoogst haalbare doel is. Je krijgt dan van die pinhole camera’s waar nauwelijks een fatsoenlijk beeld uit te halen valt en meer van dat soort interessantdoenerij (als dat al een fatsoenlijk nederlands woord is).

Zo, dan hebben we het negatieve deel gehad. Nu over naar het positieve. Er zijn namelijk een heleboel argumenten op te noemen waarom deze camera voor de filmfotografen een zéér verantwoorde uitgave is. Zeker wanneer je maar één camera mee op reis kunt nemen, dan is dit alles wat je nodig hebt. Je hebt namelijk een behoorlijk zoombereik van 35-180mm. Ruim voldoende in de meeste omstandigheden om aan jouw fotografische eisen te voldoen.

Er is zelfs een macro-stand. Oké, niet volledig macro, maar goed genoeg om behoorlijk dichtbij te kunnen komen. In de uiterste telestand kun je dan op een afstand van ongeveer 60cm scherpstellen. Ik veel gevallen is dat meer dan genoeg.

OLYMPUS IS3000 display

Achterop het display kun je de verschillende modi inschakelen: Manual, Sluitertijdvoorkeur, Diafragmavoorkeur. En dan ook nog verschillende programmamodi: Sport, Portret, Landschap en Nachtmodus. Ook vinden we op dit display sluitertijd en diafragmainstellingen en tot slot de beeldteller en onder- en overbelichting. En, ik zou het bijna vergeten, kun je ook de datum instellen en op het negatief meefotograferen, een zogenaamde databack. Zo, dat is best veel. Het begint op een digitale camera te lijken…………

Toch blijft het een analoge spiegelreflexcamera. What you see is what u get. Je zou het kunnen vergelijken met de digitale bridgecamera’s, maar hier heb je FullFrame.

Wanneer je door de zoeker kijkt heb je ook de informatie digitaal in beeld van over- en onderbelichting en sluitertijd en diafragma. De scherpstelling is behoorlijk snel, zodat je snelle acties ook kunt fotograferen. Wel moet je er rekening mee houden dat je maar 1 scherpstelpunt hebt: het midden.

Best wel een imposante camera, zowel in omvang als in mogelijkheden. Maar wat heb je er aan wanneer de foto’s niet goed zijn? Juist, helemaal niks. Ik kan je gerust stellen, de resultaten zijn fantastisch. Ik heb zelden een camera in handen gehad waar je zo makkelijk foto’s mee maakte en de resultaten in zowel in scherpte als belichting zo goed was als deze camera. Ik heb er zelf 3 van dit type en dat is een beetje overdreven. Ik denk er aan om er 2 te verkopen. Dan hou ik de serie compleet. Er zijn namelijk in deze serie ook nog de IS1000 en IS2000. Ook die zal ik nog aan een review onderwerpen. Ze zijn, zoals je wel zult vermoeden, iets simpeler, maar hebben wel dezelfde lenskwaliteit. Wanneer je er dus één uit deze serie kunt bemachtigen dan zou ik het niet laten. Je hebt alles wat je nodig hebt als analoog fotograaf en daarbij een stuk gemak. Wat wil je nog meer?

Flits misschien? Deze camera heeft de krachtigste flitser ooit ingebouwd in een camera die zeer fatsoenlijk presteert. Wil je meer, dan heb je de legendarische dedicated G40 flitser. Dan heb je het systeem compleet!

Foto’s gemaakt met de Olympus IS3000:

Rock & Roll weekend #1
Rock & Roll weekend #2
Rock & Roll weekend #3
Rock & Roll weekend #4

3 gedachten over “Review Olympus IS3000”

  1. Voor de volle 100% mee eens. Heb de camera al vele jaren in bezit. Kan er geen afscheid van nemen ondanks het digitale tijdperk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons