Review Panagor Macro Converter

20 mei 2017

Er zijn diverse manieren om met macrofotografie aan de slag te gaan: Een goede macrolens kopen, tussenringen, omkeerringen of een macroconverter. Ik heb nu gekozen voor de Panagor Macro Converter:

Panagor macro Converter

waarom deze keuze? Eigenlijk heel simpel: je kunt de vergroting traploos instellen en dat maakt het werken erg gemakkelijk. Potentieel nadeel: omdat je op de converter (waarin een lenzenstelsel zit) nog een objectief plaatst (meestal gewoon het 50mm objectief van de camera) loop je kans dat de beeldkwaliteit wordt verslechterd. Dat is iets wat je eigenlijk niet wilt en daarom was ik wel benieuwd naar de kwaliteit van deze converter. Hieronder even een analoge opstelling zoals ik hem gebruik: Een Olympus OM-1, de macroconverter en de standaardlens.

Olympus OM-1, macroconverter en standaardobjectief

Voor het gemak heb ik het even op een digitale Olympus geplaatst met een adapter, maar deze combi zal in principe pijnlijk duidelijk de tekortkomingen laten zien wanneer die er zijn. Ik ben er kort mee aan de slag geweest en ik kan wel zeggen dat dit een schitterende manier is om low-budget met macro-fotografie aan de slag te gaan. De converter koop je voor circa 20 euro, soms zelfs goedkoper. Koop er een passende 50mm lens op. Een P-draad objectief heb je al voor een tientje. (Dan nog een adapter, wanneer je het op een digitale camera wilt gebruiken). Heb je al een camera en 50mm combinatie, dan hoef je alleen nog maar een macro-converter aan te schaffen.
Hieronder zie je het resultaat en ik ben best wel enthousiast. Wordt de beeldkwaliteit slechter? Theoretisch natuurlijk wel, maar in de praktijk zie je dat nauwelijks terug. Kijk maar eens naar onderstaande afbeelding en je weet dat je gewoon zo’n ding aan moet schaffen. Al is het maar voor die ene keer dat je het net even nodig hebt. Voor een paar tientjes ben je er helemaal klaar voor!

Paardebloem
Olympus E-P3
Panagor Macro Converter
Olympus Zuiko OM 50mm 1.8

4 gedachten over “Review Panagor Macro Converter”

    1. Deze zou gewoon moeten werken. Hangt er wel een beetje vanaf welke Pentacon lens je hebt, de bajonet of de M42/Praktica draad. De converter is goed verkrijgbaar in M42 draad, maar voor de Prakticabajonet heb ik hem nog nooit voorbij zien komen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons