Ricoh XR-1

Mijn allereerste spiegelreflexcamera en wat was ie mooi! Wat zeg ik, hij is nog steeds prachtig. Mijn Ricoh is later opgevolgd door een Nikon FE, maar beide camera’s hadden verschrikkelijk veel overeenkomsten!
Het uiterlijk en werking van de Ricoh is geïnspireerd op de Nikon, de sluiter was hetzelfde als die van de Nikon FM: mechanisch en verschrikkelijk robuust. Hetzelfde lichtmeetsysteem als de Nikon. Kortom: die overstap was voor mij niet moeilijk.

Ricoh XR-1, de camera die altijd werkt!

Diafragmavoorkeuze: Nee
Sluitertijdvoorkeuze: Nee
Programma: Nee
Sluitertijden handmatig: 1 sec – 1/1000sec
Memorylock: Nee
X-flash aansluiting: Ja
Scherptedieptecontrole: Ja
Zelfontspanner: ja, 10sec
Aanduiding belichting zoeker: Wijzer en volgnaald
Aan/uit knop: d.m.v. transporthendel
Lensvatting: K-bajonet
Knop meervoudige opnamen: Ja
Winderaansluiting: Nee
ISO:12-3200
Scherpstelling: handmatig
Scherpstelling zoeker: split en microprisma
Flitssynchronisatie: 1/125 of lager
Verwisselbaar matglas: Nee

Op de één of andere manier heb ik altijd een zwak gehad voor het merk Ricoh en eerlijk is eerlijk: de XR-1 en XR-2 (de automatische versie) waren echt onverwoestbaar. Hij werkt heerlijk, maar niet zo verfijnd. Wanneer je afdrukt is er een duidelijk ‘Kloink’ hoorbaar. Echt stil is ie dus niet. Maar dat is niet erg. Hij deed z’n werk, dag in dag uit.

De top van de Ricoh was van plastic, maar wel een solide soort. Je hebt geen moment het idee dat je met een goedkoop toestel te maken hebt. Het zijn geen verzamelaarsitems, maar ik kan je zeggen dat ik 2 van deze camera’s heb en met veel plezier gebruik.

Zwak punt van deze camera’s is de lightsealing oftewel het materiaal dat de camera lichtdicht moet houden. Dat wordt na verloop van jaren een plakkerige smurrie (en dat is bij de meeste merken het geval overigens). Ik vervang dat dan bij alle camera’s ook meteen. Ingewikkeld? Nee hoor. Ik zal er hier nog wel eens even een artikel aan wijden. Alles wat je nodig hebt is een tubetje lijm en wat wol/garen.

Dus, is de Ricoh XR-1 een aanrader? Ja, volmondig. Kun je een mooi exemplaar bemachtigen, moet je het meteen doen. Heb je er nog eentje staan, ik wil hem graag hebben. Deze mechanische camera functioneert bij -20 C nog.

Benieuwd naar de resultaten? Kijk dan even:

Karaf water

Schrikdraad

15 gedachten over “Ricoh XR-1”

 1. Goedemiddag,

  ik heb een ricoh xr 1. in koffer met alles erop en eraan.

  Heeft u interesse?
  kijk dan op marktplaats want daar ga ik hem opzetten.

 2. Hallo,
  Sinds kort ben ik in het bezit van een Ricoh XR1

  Voor het eerst… Heeft iemand nog een gebruiks aanwijzing…. 😎

  Grtjes, Johnny

 3. Dag Freerk, dank voor je enthousiaste verhaal, het deed me de knoop doorhakken een XR-1 over te nemen, inclusief een 50mm 1.7 én een 35mm 2.8, met origineel stalen zonnekapje zelfs. Alles in verbazingwekkend gave conditie – onbegrijpelijk hoe zoiets 44 jaar zo goed kan doorstaan (niet veel gebruikt waarschijnlijk). Met nieuwe accu’s is de lichtmeter ook weer blij, er zit een kersvers rolletje in (400TX), ik kijk nu al uit naar de resultaten!

    1. Helaas, die prijs ligt dusdanig hoog dat discussieren over de prijs een vrijwel nutteloze bezigheid is. Ik wens u veel succes bij de verkoop.

     1. Beste Freerk,

      Ik heb de Ricoh XR-1 inclusief een daarop zittende flitser van Hitacon in mijn bezit, van mijn vader.

      Heeft u interesse?

      Met vriendelijke groetjes,
      Deborah

 4. Beste Freerk,

  Ik heb de Ricoh XR-1 inclusief een daarop zittende flitser van Hitacon in mijn bezit, van mijn vader.

  Heeft u interesse?

  Met vriendelijke groetjes,
  Deborah

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons