Test Sigma 5.6 400mm

11 augustus 2016 15:24

Vandaag heb ik mijn Sigma 5.6 400mm binnengekregen. Ik had op internet er al het één en ander over gelezen, maar veel documentatie is er niet. Wel over de APO versie ervan. Dan snel zelf maar even getest op een Olympus E-PL3. Gewoon een 12MP camera met M4/3 sensor.

Olympus E-PL3 (digitaal) als testcamera voor de oude Sigma 5.6 400mm telelens, bedoeld voor de Olympus OM serie

Alle opnamen zijn vanuit RAW geconverteerd ZONDER verscherping, contrastaanpassingen of wat dan ook. De afstand tot de gefotografeerde camera is 4.50 meter met handmatige scherpstelling. Dit zijn de resultaten zo puur mogelijk. Zie hier de resultaten:

Soft bij f:5.6 en f:8 en ook is er sprake van chromatische aberatie (paarse kleuren langs randen met veel contrast). Geen perfect objectief, maar voor een aanschafprijs van €30 doe ik het er voor.

Diafragma op 5.6
Diafragma op 8
Diafragma op 11
Diafragma op 16
Diafragma op 22

Dit lijkt misschien allemaal niet zo geweldig, maar hou er rekening mee dat je met digitale omzettingen vanuit RAW ook altijd bewerkingen uitvoert: verscherping en contrast zijn altijd gewenst. Wat nu als we dat doen?
Wel, dan krijgen we dit resultaat en dat ziet er al weer anders uit. Niet dan?

Bewerkte omzetting vanuit RAW. Resultaat volgens mij zéér acceptabel!

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons