Yashica FR II review

Ik heb al een paar jaar een paar Yashica’s in de kast liggen. Wanneer je de camera voelt, dan merk je direct dat je hier kwaliteit in handen hebt. Een camera met een topplate van metaal. Geeft een geweldig solide gevoel. De camera die ik nu pak is de versie met de belichtingsautomaat. Eigenlijk volledig vergelijkbaar met de Pentax ME of Nikon EM. Er is echter een verschil: de camera is groter. Persoonlijk vind ik dat niet erg. Geeft het gevoel dat je iets goeds in handen hebt

Yashica FR II. De FR is de volledig handmatige versie en de FR I heeft zowel handmatige als automatische belichting. Is het geen plaatje???!!!!

Wat heb je dan? Eerst maar eens even wat droge specs:

Diafragmavoorkeuze: Ja
Sluitertijdvoorkeuze: Nee
Programma: Nee
Sluitertijden handmatig: Nee
Memorylock: Nee
X-flash aansluiting: Ja
Alarmsignalen: Nee
Flashready aanduiding: Nee
Scherptedieptecontrole: Nee
Zelfontspanner: Ja, 10sec
Intervalmogelijkheid: Nee
Aanduiding belichting zoeker: Naald en sluitertijdenschaal
Aan/uit knop: d.m.v. transporthandle
Lensvatting: Yashiva/Contax bajonet
Knop meervoudige opnamen: Nee
Winderaansluiting: Ja
ISO:12-3200
Scherpstelling: handmatig
Scherpstelling zoeker: split en microprisma
Flitssynchronisatie: 1/60 of lager
Verwisselbaar matglas: Nee
Onder- + overbelichting: +- 2 stops
Optie: winder

En dan begin je met deze camera foto’s te maken. Er zijn erg veel mensen die problemen hebben met de bediening van de belichtingsmeter. Ik behoor niet tot die categorie. Ik vind het een erg prettige bediening zelfs.Je hebt namelijk 3 opties:
1. Je weet dat globaal het diafragma goed staat ingesteld om goede foto’s te kunnen maken. Transporthandle 30 graden naar buiten zetten en schieten maar. De automaat redt zich er wel mee
2. Je wilt de sluitersnelheid weten: Achterop zit, daar waar meestal je duim rust, een schuifknop. Druk je die in, dan wordt in de zoeker de sluitertijd aangegeven d.m.v. een aanwijsnaald en sluitertijdenschaal.
3. Je wilt de belichting voortdurend kunnen zien: diezelfde knop bij 2 schuif je naar rechts en de belichtingsmeter staat voortdurend aan. Vergeten uit te zetten zul je niet makkelijk, omdat hij uit gaat wanneer de transporthandle weer terug wordt gedrukt in de ruststand. Ik vind het briljant, maar de meningen verschillen.

De belichtingsmeter kun je helaas niet vastzetten op een bepaalde stand. Dat is wel jammer, maar heel veel camera’s hebben dat niet. De Pentax ME bijvoorbeeld heeft ook niet een dergelijke instelling. Wel kun je bij deze Yashica FR II 2 stops over- en onderbelichten. In de praktijk ook een uitstekende manier.

Voor de rest heeft deze camera niet zoveel te bieden, maar dat hoeft ook niet. Het is een heerlijke camera om mee te werken en er zijn fantastische objectieven voor verkrijgbaar. De Yashica ML objectieven zijn al uitsteken, maar de Carl Zeiss objectieven met Contax/Yashica bajonet zijn om van te watertanden. Tweedehands moet je er wel even naar zoeken, maar anders kun je altijd nog merken als Tamron en Tokina gebruiken met de Yashica bajonet. Kortom, keuze genoeg.

Kan ik deze camera aanraden? Volmondig ja. Je koopt een brok kwaliteit. Dat voel je. Zijn er geen minpunten dan? Jazeker: heel vaak is de opnameteller kapot. Ach, daar kan ik best mee leven!

Yashica FR II, een prachtige camera, net als de andere camera’s uit de FR reeks

En welke foto’s zijn er mee gemaakt? Ze komen er aan maar in de coronatijd gaat dat even wat moeilijker. Ze komen, dat is beloofd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons