Welke camera moet ik kopen

Op de 2e hands markt zijn er ontzettend veel analoge camera’s nog te koop. Je ziet door de bomen het bos niet meer en je hebt de neiging een dure camera te kopen. Immers, hij is nu zoveel goedkoper dan toentertijd nieuw. Is het wel verstandig om de top van de markt aan te schaffen?

De toplijn van vroeger is nog steeds heel erg gewild. Maar vraag je eerst eens af hoe je de camera wilt gebruiken. Dagelijks gebruik of incidenteel? Ook onder welke omstandigheden, kou, hitte, vocht, regen enz.

Wanneer je dat allemaal op een rijtje hebt, bedenk je waar de camera aan moet voldoen. Nogmaals, het is een tweede hands camera en ik heb er inmiddels honderden gekocht (en sommigen ook weer verkocht) en ongeveer een kwart van de camera’s die ik binnen kreeg waren niet 100% in orde. Het kon een klein dingetje zijn, maar ook best iets fundamentelers, zoals het niet functioneren van een lichtmeter of sluiter.

Stel je nu voor dat je een dure camera krijgt met gebreken. Dan voel je je toch behoorlijk bekocht, waar of niet…..

Ik ben dan ook van mening dat je niet honderden euro’s uit moet geven voor een camera die in principe niet meer reparabel is. Eén ding weet je namelijk zeker: hij gaat een keer kapot. Je weet alleen niet wanneer. Dat kan al binnen een paar dagen of weken zijn. Daar gaat je goeie geld.

Daarnaast moet je je afvragen of die dure camera wel zoveel beter foto’s maakt dan een goedkopere. Nee dus, want de duurste Nikon kan dezelfde lenzen gebruiken als de goedkoopste. Een camera is in feite niet heel veel meer dan een lichtdichte box. Jaja, sluiter en lichtmeting tellen natuurlijk ook mee. Toch doen globaal genomen alle camera’s hetzelfde. Daarvoor heb je beslist geen dure camera nodig. Op dit moment heb ik een paar (niet erg gewilde) Praktica’s met bajonetvatting liggen. Voor 25 euro heb je er al eentje en ze maken fantastische foto’s. Daar heb je geen camera van 2000 euro voor nodig. Natuurlijk is de kwaliteit van de ene lens beter dan de andere, maar veelal zijn de meest gebruikte lenzen bij de meeste merken gewoon goed

De kopers van de dure camera’s beweren vaak dat de lenzen die op hun camera’s gebruikt kunnen worden van dat betreffende merk superieur zijn. Wellicht is dat waar, maar meestal zie je dat er 3rd-party lenzen (Tokina, Sigma, Makinon, Panagor, Sun etc) bij zijn gekocht, want dat drukte de kosten een beetje. Dan bezuinig je dus net op het verkeerde………. Een waardeloos argument dus om een dure camera aan te schaffen.

Nog iets om op te letten: koop geen camera met een dedicated batterij. Na verloop van jaren zouden die wel eens moeilijk te krijgen kunnen zijn en zeker veel te duur. Ga bij voorkeur voor camera’s met LR44 / SR44 batterijen (bij de Action erg goedkoop te krijgen. Ongeveer 2 euro voor 8 stuks) of de gewone penlights. Dat betekent dat je in de meeste gevallen bent aangewezen op de camera’s voor 1990. Daarna vond iedereen het nodig z’n eigen batterij te ontwerpen. jammer, want dan wordt het een erg dure liefhebberij. Koop dus verstandig en informeer welke batterijen nodig zijn.

Kortom, de duurste camera is niet altijd de meest verstandige koop

Camera’s waarvoor eenvoudig en goedkoop batterijen verkrijgbaar zijn

2 gedachten over “Welke camera moet ik kopen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons