Nikon 500mm mirror: Verrassend?

Nikon FM met Nikon 500mm F8.0 speigellens

Vandaag was het goed weer. Gewoon eens even kijken hoe goed een originele Nikon 500mm F8.0 spiegellens eigenlijk is. Hiervoor had ik al eens een kleine test gehouden met een Tokina 500mm F8.0 spiegellens en deze beide objectieven zijn dus volkomen vergelijkbaar. De Nikon had ik op een oude Nikon D70 geklikt. Erg prettig gaat dat niet, want bij de D70 verlies je werkelijk alle automatiek. Ja, scherpstelling mis je natuurlijk, dat was ingecalculeerd, maar de Nikon meet ook geen licht meer. Dan alles maar op handmatig, een losse belichtingsmeter gepakt en enkele plaatjes geschoten. Bij de Tokina was ik nog behoorlijk enthousiast, bij deze Nikon niet. Ik kon met moeite scherpe plaatjes krijgen terwijl het objectief in staat van nieuw is en alles op een zéér solide Slik statief stond gemonteerd. Voor mij was dat verrassend. Jammer. Ok, ik moet eerlijk zijn, ik kom wel in de buurt, maar het is niet echt verbluffend.

Voordeel van de Tokina boven de Nikon is ook nog eens dat de Tokina vele malen compacter is en lichter. Kortom, oordeel zelf maar, maar ik sta nog niet te juichen. Misschien is het omdat ik te onervaren ben in het gebruik van deze lenzen of zou het met de Nikon camera te maken kunnen hebben (frontfocus of backfocus)? Maar eens op zoek naar een converter naar de Olympuscamera’s. Dan weet je zeker dat de scherpstelling goed is!

Naschrift:
De scherpte, of liever onscherpte van dit objectief kan ook veroorzaakt zijn door de langere sluitertijd die gebruikt moest worden (rond de 1/30, weliswaar op een oersolide statief). Kennelijk hebben de trilling dan nog invloed, zelfs wanneer je de opnamen maakt met de zelfontspanner.
Vanmorgen (12 maart 2017) met mooi weer en een sluitertijd van 1/250 nogmaals een testje gedaan. Dit waren nu de resultaten (zie hieronder). Mijn conclusie kan niet anders zijn dan dat dit objectief gebruikt moet worden met hoge sluitertijden, anders haal je nooit de maximale scherpte. Op de foto zie je waarop scherpgesteld is en hoe weinig scherptediepte je overhoudt. Op een wat korter afstand (ongeveer 5 meter) is dat maar een scherptediepte van een centimeter!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons