Ricoh XR-2

24 juli 2017

Ja, dit is inderdaad het grote broertje van de Ricoh XR-1. Dat was een geweldige camera. Is deze dan beter? Nee, dat niet, alleen uitgebreider. Hij is elektronisch en niet zoals de XR-1 mechanisch. Dat betekent wel dat hij batterijafhankelijk is. Verder is de belichting desgewenst automatisch. Alleen (zoals vrijwel elke camera toendertijd) diafragmavoorkeuze. Sluitertijdenvoorkeuze zoals de Canon AE-1 was niet beschikbaar. Ik vind diafragmavoorkeuze prettiger, dus voor mij geen probleem. Tot slot een verschil met de XR-1 is dat je het oculair af kunt sluiten d.m.v. een knopje, zodat strooilicht de automatische belichting niet beinvloed wanneer je met de draad- of zelfontspanner werkt. Daar is over nagedacht. Niet dus een los kapje dat je kwijt raakt. Prima!!!

Een XR-2s is ook nog beschikbaar. Exact dezelfde camera, maar dan met winderaansluiting.

Hij werkt heerlijk, maar helaas niet zo verfijnd. Wanneer je afdrukt is er een duidelijk ‘Kloink’ hoorbaar. Echt stil is ie dus niet. Maar dat is niet erg. Hij deed z’n werk, dag in dag uit. Voor wildfotografie of theaterfotografie niet de beste keus. Anderen zouden zich aan kunnen ergeren en het wild zou op de vlucht slaan.

De top van de Ricoh was van plastic, maar wel een solide soort. Je hebt geen moment het idee dat je met een goedkoop toestel te maken hebt. Het zijn geen verzamelaarsitems, maar ik kan je zeggen dat ik 5 van deze camera’s heb en met veel plezier gebruik. Ik vind ze mooi en ergonomisch klopt het allemaal. Dat is ook wat waard. Blindelings kun je alles vinden en wanneer je de camera vastpakt dan voel je dat het klopt.

Zwak punt van deze camera’s is de lightsealing oftewel het materiaal dat de camera lichtdicht moet houden. Dat wordt na verloop van jaren een plakkerige smurrie (en dat is bij de meeste merken het geval overigens). Ik vervang dat dan bij alle camera’s ook meteen. Ingewikkeld? Nee hoor. Ik heb het hier uitgelegd en werkelijk iedereen kan het . Alles wat je nodig hebt is een tubetje lijm en wat wol/garen.

Dus, is de Ricoh XR-2 een aanrader? Ja, echt wel! Kun je een mooi exemplaar bemachtigen, moet je het meteen doen. En mocht je er eentje weten en hem zelf niet hoeven? Bel of mail me dan even, want ik wil er wel graag nog één of twee bij hebben!

Diafragmavoorkeuze: Ja
Sluitertijdvoorkeuze: Nee
Programma: Nee
Sluitertijden handmatig: 16sec – 1/1000sec
Memorylock: Nee
X-flash aansluiting: Ja
Scherptedieptecontrole: Ja
Zelfontspanner: ja, 10sec
Aanduiding belichting zoeker: Groene wijzer met volgnaald
Aan/uit knop: d.m.v. transporthendel
Lensvatting: K-bajonet
Knop meervoudige opnamen: Ja
Winderaansluiting: Ja (bij de XR-2s, niet bij de XR-2)
ISO:12-3200
Scherpstelling: handmatig
Scherpstelling zoeker: split en microprisma
Flitssynchronisatie: 1/125 of lager
Verwisselbaar matglas: Nee
Onder- + overbelichting: +- 2 stops

 

En tot slot nog even een foto, gemaakt met 2.8 28mm Rikenon groothoeklens en Ricoh XR-2

2 gedachten over “Ricoh XR-2”

  1. Ik heb nog een XR-2 liggen.
    inclusief:
    – objectief 50mm 1:2 (Ricoh)
    – objectief zoom 70-150mm 1:3.8 (Vivitar)
    – teleconverter 2x (Sicor)
    – flitser met invulflits (Starblitz)
    – zonnenkap
    – draadontspanner
    – tas

    Interesse?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons