Ricoh XR-7

23 februari 2017

Ricoh XR-7

Laatst heb ik de Ricoh XR-7 eens even aan de tand gevoeld. uiterlijk een mooie camera om te zien en voorzien van alle benodigdheden om het leven van een fotograaf zo aangenaam mogelijk te maken.

Behalve natuurlijk de normale functies wil ik hier even een lijst afwerken:

Diafragmavoorkeuze: Ja
Sluitertijdvoorkeuze: Nee
Programma: Nee
Sluitertijden handmatig: 16sec – 1/1000sec
Memorylock: Ja
X-flash aansluiting: Ja
Scherptedieptecontrole: Ja
Zelfontspanner: ja, 10sec
Aanduiding belichting zoeker: LCD
Aan/uit knop: d.m.v. transporthendel
Lensvatting: K-bajonet
Knop meervoudige opnamen: Ja
Winderaansluiting: Ja
ISO:12-3200
Scherpstelling: handmatig
Scherpstelling zoeker: split en microprisma
Flitssynchronisatie: 1/125 of lager
Verwisselbaar matglas: Nee

Al met al een heel capabel toestel. Bovendien is het een erg prettig bedienbaar toestel. Je vindt alles blindelings binnen de kortste keren.

Het zoekerbeeld is prettig, maar niet extreem helder. Jammer dat dit niet verwisselbaar is, want bij minder lichtsterke objectieven slaat het splitscreen en microprisma snel dicht.

Wanneer je met deze camera op pad gaat merk je hoe prettig deze camera werkt. Hij geeft je meteen een vertrouwd gevoel en je hebt ook het idee dat het klopt. De sluiter is wel vrij rumoerig. Mocht je in het theater willen of mogen fotograferen, dat is dit niet de meest voor de hand liggende camera. Wanneer je de winder er ook nog onder hebt gemonteerd, dan wordt het een lawaaiig stel. Ook bij wildfotografie niet aan te bevelen.

Het zoekerbeeld is zoals gezegd bij objectiever tot 2.8 voldoende helder en dan stelt het ook nog prettig scherp.Bij F4 gaat het ook nog goed, maar daarboven moet het wel erg helder zijn wil je nog lekker en trefzeker scherpstellen.

Tot slot de belichtingsmeter. Die doet zijn werk voortreffelijk, maar ik heb wel een aanmerking: het LCD zoekerbeeld is snel, maar bij slecht licht volstrekt onleesbaar. Daar had beter over nagedacht moeten worden.

Conclusie: De Ricoh XR-7 is een voortreffelijke all-roundcamera. Echter, vanwege het vrij rumoerige karakter niet geschikt om te gebruiken in omgevingen waar stilte vereist is. De duidelijkheid van de belichtingsmeter laat ook te wensen over in wat donkerder omgevingen. Het is echter wel een betrouwbare camera die zijn werk blijft doen. Mocht je deze camera willen kopen, demonteer dan even de bodemplaat en kijk even of er verhard vet zichtbaar is. Verwijder dat even, want anders kan het zijn dat je de sluiter spant, maar niet wil ontspannen. Dan heb je dus een probleem!

Toch kun je probleemloos mooie foto’s maken, zoals je hieronder kunt zien:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons