Tokina 28-85 F3.5-4.5 AT-X

Een objectief in de meest populaire reeks brandpuntsafstanden is altijd welkom. Ik zag hem staan en kon hem voor een kleine prijs meenemen. €15 is natuurlijk niet gek. Deze had een Pentax K vatting, dus genoeg camera’s waar hij op zou kunnen passen. Snel maar even uitproberen en kijken wat de resultaten zijn……..

Tokina 25-85 AT-X

De AT-X reeks van Tokina heeft het predikaat voor professionals te zijn. Dan mag je een goeie kwaliteit verwachten. Snel een digitale camera gepakt (Olympys EP-L 5) en middels een conversiering en proberen maar.

Groot was de schrik dat ik meteen bij het proberen de volgende opname kreeg (en dat kreeg ik er met diafragmeren ook niet uit):

Al lichte flare met een beetje licht vanaf de zijkant. Resultaat is dan meteen teruglopend contrast.
Tokina 28-85 AT-X: flare voor een objectief dat bedoeld is om professioneel ingezet te worden

Flare, en niet zo’n beetje ook. Het objectief nog maar eens goed bekeken. Kan geen bijzondere dingen ontdekken, bijvoorbeeld ghosting. Is dit objectief dan zo slecht?
Eerlijk gezegd had ik dit niet verwacht. Snel op zoek naar een passende zonnekap. Die was ook niet zo één, twee, drie gevonden. Een zonnekap met filtermaat 62 is behoorlijk. Gelukkig zat er nog eentje in mijn box met bijvangsten 🙂

Nu met zonnekap

Het resultaat werd een stuk beter. Dan maar op naar de achtertuin en kijken hoe vergelijkende opnamen uit de verf komen.

28mm, F3.5: Redelijk scherp
28mm, F8: Fraaie scherpte en mooi contrast
28mm, F22: Nog steeds behoorlijk scherp. Dat valt zeker niet tegen. Scherpte wel iets afgenomen, maar je kunt hier nog steeds een prima resultaat neerzetten
50mm, F4: De volle opening bij dit brandpuntsafstand. Matige scherpte, maar als het moet kan je hier mee thuiskomen
50mm, F8: Mooie scherpte. Niet echt vergelijkbaar met een vast brandpunt objectief, maar zeer acceptabel
50mm, F22: Nog steeds zeer acceptabel. Dit was voor mij een meevaller
85mm, F4.5: Volle opening op 85mm. Ik zou zeggen, niet gek. Bij volle opening al zeker niet. Besliste een meevaller. Contrast wel iets minder
85mm, F8: Mooie scherpte, mooi contrast. Prima om bijvoorbeeld portretten mee te schieten.
85mm, F22: Je zou zeggen dat hij hier toch steken zou moeten laten vallen, maar het is nog steeds prima. Zowel scherpte als contrast.

Conclusie:
Ik onderschrijf de mening op heel veel websites dat dit een prima objectief is. Voldoende scherpte en contrast. Toch lees ik één ding in al die tests niet terug: de flare. Op veel sites staat dat de flare goed onderdrukt is. Ik kom helaas tot een heel andere conclusie.
Is dit objectief dan de aanschaf waard. Ja, maar alleen wanneer je er een goede zonnekap op kunt zetten. Anders zou ik er niet aan beginnen.

2 gedachten over “Tokina 28-85 F3.5-4.5 AT-X”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Een website over analoge (vintage) fotografie. Op alle foto's rust copyright ! Alle foto's in de blogs zijn op film geschoten. (All rights reserved: ©F. Lautenbag)

Show Buttons
Hide Buttons